Gandhi Imp Questions

1. When was Gandhiji (M. K. Gandhi) born?
Answer: On 1869 October 2
2. When did Gandhiji go to South Africa to practice law?
Answer: In 1893

3. Where was the first Satyagraha experiment of Gandhiji?
Answer: In 1906, protesting against the Asiatic ordinance issued against Indians in South Africa, Transvaal

4. When was Gandhiji’s first imprisonment?
Answer: 1908 in Johannesburg in South Africa

5. In which railway station was Gandhi insulted and excluded?
Answer: Peter Merits Berg Rail Station in South Africa

6. When did Gandhiji start the Tolstoy Farm (South Africa)?
Answer: In 1910

7. When did Gandhiji start Phoenix Settlement?
Answer: Durban in South Africa

8. What is the name started by Narendra Modi in South Africa?
Answer: Indian opinion (1904)

9. When did Gandhiji come to India from South Africa?
Answer: January 9, 1915
On January 9, the tourist is seen as an Indian day

10. Where was Gandhiji’s first Satyagraha in India?
Answer: In 1917, there was the right side of Indigo employees in Champaran

11. Where was Gandhiji’s first fast (Gandhi’s second Satyagrah of India)?
Answer: In Ahmedabad

12. For what reasons did Gandhiji leave his name to Kaiser-i-Hind?
Answer: Jallianwala Bagh Massacre (1919)

13. Who started the week of Young India and Najivan?
Answer: Mahatma Gandhi

14. What is the only Congress session under Gandhiji’s chairmanship?
Answer: Congress session at Belgaum in 1924

15. In 1932, who started the All India Harijan Samaj?
Answer: Mahatma Gandhi

16. Where is Wardha Ashram?
Answer: In Maharashtra,

17. When did Gandhiji launch a weekly Harijan?
Answer: 1933

18. Gandhiji calls Subhash Chandra Bose as ___?
Answer: Patriot

19. Who calls Gandhiji a “half-naked racist faqir”?
Answer: Winston Churchill

20. Who gave Tagore the name ‘Gurudev’?
Answer: Mahatma Gandhi

21. Who called Gandhi as Mahatma?
Answer: Tagore

22. Who is Gandhiji’s political guru?
Answer: Gopal Krishna Gokhale

23. Who is considered as a spiritual master of Gandhiji?
Answer: Leo Tolstoy

24. When did Gandhiji kill?
Answer: 1948 January 30 Nathuram Vinayak Godse

25. What was said by Gandhiji as a post-dated check?
Answer: Mission of Cripps (1942)

26. When Gandhiji published ‘Hind Swaraj’?
Answer: In the year 1908

27. Who gave Baba Amte the name ‘Abhay Sadak’?
Answer: Mahatma Gandhi

28. Is India’s freedom struggle considered a ‘Gandhian era’?
Answer: 1915 – 1948

29. Where was the third Satyagraha of Gandhiji in India?
Answer: Kheda Satyagraha

30. What is the true name of Gandhiji’s autobiography?
Answer: The experiments of truth

31. What is the period in Gandhiji’s autobiography?
Answer: 1869 – 1921

32. When was the autobiography of Gandhiji first published?
Answer: 1927 (Regeneration)

33. In which language did Gandhiji write his autobiography?
Answer: Gujarati

34. Who translates Gandhi’s autobiography into English?
Answer: Mahadev Desai

35. Who founded Satyagraha’s meeting?
Answer: Mahatma Gandhi

36. Who was Mahatma Gandhi’s secretary after Mahadev Desai’s death?
Answer: Pyarelal

37. What is the true name of Mira Behnah, the disciple of Gandhiji?
Answer: Medellín Slade

38. Who compared Gandhiji’s Dandi March with Sri Lanka in the legendary pilgrimage to Shri Ram?
Answer: Motilal Nehru

* People with the nickname as Gandhi *

39. Who is known as Frontier Gandhi?
Answer: Khan Abdul Ghafar Khan

40. Who is known as Bihar?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

41. Who is known as a modern Gandhi?
Answer: Baba Amte

42. Who is known as Sri Lankan Gandhi?
Answer: A.T. Aryanartne

43. Who is known as American Gandhi?
Answer: Martin Luther King

44. Who is known as Burmese Gandhi?
Answer: General Aung Sen

45. Who is known as African Gandhi?
Answer: Kenneth Kounda

46. ​​Who is known as South African Gandhi?
Answer: Nelson Mandela

47. Who is known as Kenya?
Answer: Jomo Kenyatta

48. Who is Indonesian Gandhi?
Answer: Ahmed Sukarno

Some books about Gandhi

* 49 Who wrote the book “Gandhiji’s words”?
Answer: Mahatma Gandhi

Other books written by Gandhiji –

“The Essential Gandhi”,
“The Wit and Wisdom of Gandhi”,
“The Penguin Gandhi Reader”,
“Gandhi on Islam”,
“The Bhagavad Gita on the Gandhi”,
“The Group of Gandhi Women”,
“Hindu Swaraj and other texts”,
“The Way to God”,
“For Punishists”

* 50 Who writes ‘Gandhiji on non-violence’?
Answer: Thomas Morton

* 51 “The life of Mahatma Gandhi” is written?
Answer: Louis Fisher

* 52 is the author of “The Great Spirit: Mahatma Gandhi and the struggle with India”
Answer: Joseph Lelyveld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »